Verschil Optometrist en Opticien

De opticiens bij Kruithof Optiek meten jouw gezichtsscherpte, de bijbehorende brilsterkte en beoordelen je ogen op hun gezondheid. Als de gezondheid van je ogen afwijkt, wil je natuurlijk weten of dit kwaad kan. En dan ga je naar de optometrist. Deze bepaalt je bril- of contactlenssterkte maar kijkt ook naar de gezondheid van je ogen.

Wat doet een opticien?

Vroeger was de start van een bril of contactlenzen een bezoek aan de oogarts. Vervolgens zorgde de opticien voor de juiste bril of contactlenzen. Hierin is de laatste jaren veel veranderd. Oogartsen kijken vooral naar de oogproblemen en laten de oogmetingen over aan de opticiens. Nu is de ene opticien de andere niet. De meeste opticiens van Kruithof Optiek hebben, naast hun optiekdiploma, ook een diploma Optometrie op mbo-niveau. Dit stelt hen in staat om, naast het opmeten van de juiste sterkte, ook te kijken naar de samenwerking tussen de ogen en de gezondheid van het oog. Indien ze hierin iets afwijkends constateren, is het wenselijk te beoordelen of dit een probleem is. Hiervoor heeft Kruithof Optiek hbo-opgeleide optometristen in dienst. Deze kunnen door middel van het indienen van pupil verwijdende oogdruppels de afwijkingen nog zorgvuldiger beoordelen.

Wat is optometrie?

Tegenwoordig kun je zonder verwijzing van de huisarts een afspraak met de HBO optometrist maken voor een oogonderzoek. Sinds 2000 is dit beroep officieel opgenomen in de 'Wet BIG' (Wet op beroepen in individuele gezondheidszorg). De optometrist is wettelijk erkend als oogzorgverlener. HBO Optometrie is een zelfstandig beroep in de eerstelijns oogzorg en zal vanwege de wachtlijsten en vergrijzing een steeds grotere rol gaan spelen.

Tijdens een uitgebreid oogonderzoek onderzoekt Kruithof Optiek je ogen op de belangrijkste criteria. Als wij op grond van dit onderzoek twijfels hebben over de gezondheid van je ogen, dan is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Vroeger kon je voor dit oogonderzoek alleen terecht bij de oogarts. Bij een optometrist kun je terecht voor:

  • de beoordeling van de gezondheid van je ogen;
  • de controle bij diabetes, glaucoom (verhoogdeoogdruk), staar, et cetera;
  • oogmeting bij kinderen;
  • evaluatie van kijkgerelateerde leer- enleesproblemen;
    hoofdpijnklachten.

Als verdere behandeling nodig blijkt te zijn, verwijst Kruithof Optiek je door naar de huis- of oogarts.

Oogonderzoeken bij Kruithof Optiek

x Gratis bij aankoop van een bril (x) Indien noodzakelijk

KSYOS (TeleMedisch Centrum) is een instelling voor medisch specialistische zorg die zich richt op ontwikkeling, onderzoek en invoering van TeleConsultatie in de reguliere gezondheidszorg. Hierdoor is er een optimale samenwerking tussen Optometristen, huisartsen en oogartsen.

Cyclo is een uitgebreide oogmeting met behulp van oogdruppels die de accommodatie van je ogen uitschakelt. Kinderen van 0-6 jaar kunnen voor een oogmeting terecht bij een oogarts en vanaf 6 jaar ook bij een optometrist. We attenderen je er wél op dat na het indienen van deze druppels, je tijdelijk wazig kunt zien (dichtbij).

Maak nu online een afspraak

bij een van onze vestigingen