Een kinderbril: waarom kinderogen kwetsbaar zijn en hoe je ze beschermt

1. Een kinderbril biedt bescherming

Kinderogen zijn kwetsbaar, en één van de meest waardevolle dingen bij het opgroeien

Het zicht van kinderen is belangrijk voor hun leerproces, ontwikkeling van hun zicht en sociale interactie. Zeker ook het contact leggen met andere mensen is op jonge leeftijd makkelijker wanneer je iemand goed kan zien. Bescherm daarom de ogen van uw kind goed met de juiste kinderbril.

 

2. Kinderzonnebrillen met UV

Bij direct zonlicht en weerkaatsend zonlicht

Net zoals de huid hebben de ogen zonbescherming nodig, maar dit wordt nog vaak vergeten. Zeker bij kinderen, bij wie de ogen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ouders zijn zich maar al te goed bewust dat hun kinderen goed beschermd moeten worden tegen zonlicht maar dit stopt vaak bij zonnebrandcrème en een hoedje. Natuurlijk is dit niet verkeerd, maar een hoedje beschermt alleen bij direct zonlicht. Het weerkaatsende zonlicht heeft hierdoor gewoon vrij spel. Daarom is een zonnebril bij kinderen van groot belang. Het is wel belangrijk dat je een goede zonnebril uitkiest met een UV-werende werking zodat de ogen van je kind goed beschermd zijn tegen de zon. Want lang niet alle zonnebrillen voldoen aan deze eis.

Zonnebrillen die 100% UV-bescherming geven, hebben meestal een sticker met 100% UV of UV-400 erop of deze termen worden genoemd in de beschrijving van het product. De norm UV400 houdt in dat er meer dan 99,5% van de straling tussen 280 en 400 mm (UVA- en UVB-stralen) wordt geblokkeerd door de zonnebril. Bovendien hoeft een goede kinderzonnebril niet duur te zijn. Als je je maar goed laat informeren bij je opticien.

 

3. Schermgebruik bij kinderen

Tablet, computer- en telefoongebruik

Zeker in de huidige tijd is het schermgebruik onder kinderen sterk toegenomen. Tablets en telefoons zijn overal en het zijn prachtige ‘’zoethoudertjes’’ voor kinderen. Veel ouders zullen dit begrijpen. Naarmate het schermgebruik toeneemt lopen kinderen het risico op ‘’ myopisatie’’. Moeilijk woord, maar het betekent dat de sterkte van de ogen kan veranderen bij overmatig schermgebruik.

Daarom is de ‘’20-20-2 regel’’ bedacht. Bij elke 20 minuten die door het kind op het scherm wordt gekeken, is het de bedoeling dat het kind minstens 20 seconden op een minimale afstand van 2 meter kijkt om de ogen wat rust te geven. Dit wil niet zeggen dat ze ook na één uur een minuut in de verte moeten kijken. Het is belangrijk om jonge ogen de rust te geven die ze nodig hebben. Dus probeer de schermtijd waar het kan in te perken.

Voor meer vragen over de bescherming van de ogen van uw kinderen kan u altijd terecht bij een van de opticiens van Kruithof Optiek in Rotterdam, Barendrecht of Numansdorp.